در ساعات اخیر دستگیری پاول دورف بنیانگذار و مدیر پیام رسان تلگرام تبدیل به داغ ترین خبر حوزهی تکنولوژی در ایران و جهان شده است.
پاول دورف که به دلایل نامشخصی با جت شخصی خود به کشور فرانسه رفته بود شب گذشته توسط مقامات فرانسوی و با اتهامهایی نظیر کمک به شبکهی پولشویی و باندهای خلافکاری،محتواهای آزار جنسی و پدوفیلی،حمایت از تروریسم و…. مواردی از این دست بازداشت شده است اما در این مقاله به این نکته میپردازیم که آیا واقعاً پاول دورف همان مجرمی است که مقامات فرانسوی اذعان دارند و بازداشت او عملی منطقی به حساب میاید یا خیر؟
اتحادیهی اروپا همیشه قوانین سختگیرانهای در قبال فعالیت های پیام رسانها و شبکههای اجتماعی مختلف در خاک خود داشته است و طبیعتا مقامات اروپایی دل خوشی از دورف و پیام رسان رمزنگاری شدهی او که در زمینهی آزادی بیان یکی از زبانزدهای جهان امروز است نداشته اند،خود دورف نیز در مصاحبههای اخیرش همیشه از فشار دولتها و هزینههایی که برای دسترسی به اطلاعات کاربران در تلگرام دارند سخن گفته بود و معتقد بود که نمیگذارد حریم شخصی و آزادی بیان کاربران در این پیام رسان به خطر بیفتد.
طبق همین موارد نیز سفر او به فرانسه که عضوی از اتحادیهی اروپاست نیز کمی شاعبه برانگیز و در نوع خود عجیب است.
اما از اروپا تا ایران هر نوع دولت و ساختار دولتی یک وجه اشتراک بزرگ دارد و آن هم تمامیت خواهی و هدف گذاری برای رسیدن به کنترل بیشتر بر روی شهروندان است،در شرایطی که همین الان نیز پلافرمهایی در اتحادیه اروپا پیدا میشوند که اساسا تبدیل به بستری برای ترویج محتواهای خشونت آمیز جنسی و پدوفیلی شده اند اما مقامات اروپایی عمل واضح و بازندارندهای در برابر آنها نداشته است و همینجاست که باید از خود بپرسیم آیا واقعاً نیت آنها از دستگیری دورف همین مواردی است که میگویند؟نظر شخصی نویسندهی این مقاله یک نه بزرگ است چرا که بسیار واضح میتوان دید که فرانسویها به نوعی به خاطر کینههای قدیمی از پلتفرم تلگرام و ایجاد آزادی بیان بی چون و چرا برای کاربران در این پلتفرم به نوعی دارند باج خواهی و اعمال فشاری بر روی دورف و پلتفرمش برای پذیرش سیاستهای خلاف آزادی بیان آنها را در نظر میگیرند.
محتوای پدوفیلی و تروریسم و… تماما محکوم و مورد انزجار است که برخورد با آن باید صورت بگیرد و تلگرام نیز سیاستی اینگونه داشته و دارد و این موارد را جزو آزادیهای فردی کاربران و خط مشی خود نمیداند قطعا ممکن است مانند هر پیام رسان دیگری گاهی مدیریت این موارد چالش برانگیز شوند و برخورد درست با آنها صورت نگیرد اما سوال مهم این است که آیا زمانی که کسی با چاقو قتلی مرتکب میشود،این سازنده یا فروشنده چاقو هستند که مقصرند؟
دولتها اگر واقعا قصد برخورد دارند فضای حقیقی و خارج از تلگرام که قدرت بیشتری نیز در آنجا دارند قطعا فرصت بهتری در اختیارشان قرار میدهد.
درنهایت اگر واقعا نیات دولتهای اروپایی خوب و در راستای مبارزه با اعمال نادرست است میتوانند با گوشزد کردن مطالبی به مدیران تلگرام و درخواست از آنها برای پیگیری قاطعانه تر موارد این چنینی هدف خود را دنبال و پاول دورف را نیز به عنوان یکی از حامیان حریم شخصی و آزادی بیان کاربران بدون هیچ اعمال فشاری آزاد کنند.
1 دیدگاه
بسیار عالی